Android 13: Release Date, Beta, New Feature Leaks, and More

Download Android 13: Release Date, Beta, New Feature Leaks, and More for free

Het is veilig om te zeggen dat er momenteel veel gebeurt in de Android-wereld. Terwijl de meeste OEM’s net zijn begonnen Android 12-updates uitrollen op hun apparaten, is Google bezig met het bètatesten van zijn tablet-gerichte Android 12L en tegelijkertijd achter de schermen aan Android 13 werken. De lekken met betrekking tot Android 13 zijn al begonnen binnen te stromen en we hebben al een goed idee over een aantal nieuwe functies in de volgende iteratie van Android. Dus in dit artikel hebben we alles verzameld wat we nu weten over Android 13, inclusief de releasedatum, bèta-uitroltijdlijn, gelekte functies en meer.

Android 13: Release Date, Beta, New Feature Leaks, and More

Android 13: alles wat we tot nu toe weten (januari 2022)

Android 13 Releasedatum

Google moet de releasedatum van Android 13 nog delen. Maar gezien de geschiedenis zouden we kunnen verwachten dat het bedrijf Android 13-ontwikkelaarspreviews en bètaversies uitbrengt vóór de stabiele release. Google meestal brengt drie ontwikkelaarspreviews en drie bètaversies uit vóór de stabiele versie. Het bedrijf ging echter door met het vrijgeven van 5 bètaversies met Android 12 vorig jaar.

Android 12-releasetijdlijn

Jij kunt verwacht dat de eerste ontwikkelaarspreview van Android 13 ergens in februari 2022 wordt uitgebracht. Bèta-builds zullen naar verwachting in mei 2022 worden uitgerold, samen met een officiële aankondiging op Google I/O 2022. De previews voor ontwikkelaars en beta-builds zullen worden gevolgd door een stabiele release in oktober 2022. Hoewel previews voor ontwikkelaars experimentele functies bevatten die mogelijk niet het tot de uiteindelijke build, bèta-builds zijn relatief bruikbaar. Ze worden geleverd met functies die waarschijnlijk hun weg zullen vinden naar de definitieve versie.

We zullen deze sectie bijwerken zodra Google volgende maand de officiële release-tijdlijn voor Android 13-updates aankondigt. Maak dus een bladwijzer voor deze gids en let op regelmatige updates.

Android 13-geschikte apparaten

Nu vragen velen van jullie zich misschien af: krijgt mijn telefoon de Android 13-update? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van uw huidige apparaat. Zoals altijd krijgen Pixel-telefoons voorrang als het gaat om software-updates. Bovendien zullen we een volledige lijst met Android 13-compatibele apparaten delen wanneer OEM’s de komende maanden meer informatie delen, dus houd ons in de gaten. Voor nu zijn hier de Pixel-telefoons die de Android 13-update krijgen:

  • Google Pixel 4
  • Google Pixel 4 XL
  • Google Pixel 4a
  • Google Pixel 4a (5G)
  • Google Pixel 5
  • Google Pixel 5a (5G)
  • Google Pixel 6
  • Google Pixel 6 Pro

Als u zich herinnert, bereikte de Pixel 2-serie het einde van de levensduur vóór de Android 12-release en was niet opgenomen in de lijst met Android 12-apparaten. Evenzo zal Google deze keer waarschijnlijk de ondersteuning voor Pixel 3 en 3 XL laten vallen. Nu vraag je je misschien af ​​wat het lot is van Pixel 3a en 3a XL. Helaas ontvangen beide apparaten in mei 2022 geen updates meer. Zoals eerder vermeld, zal Android 13 niet klaar zijn in oktober 2022, en daarom zal de Pixel 3a-serie Android 13 niet ontvangen. Android 12L-update zal de laatste zijn voor de budgetgerichte Pixel 3a-serie.

See also  MWC 2022: Oppo Unveils 150W and 240W SuperVOOC Fast Charging Tech

Android 13 Dessertnaam

Google heeft de traditie om dessertnamen voor Android te gebruiken. Hoewel Google in 2018 stopte met het op de markt brengen van de dessertnaam na Android 9 Pie, gebruikt het intern nog steeds dessertnamen als codenamen voor Android-releases. Quince Tart is bijvoorbeeld de codenaam voor Android 10, Red Velvet Cake is de codenaam van Android 11 en Android 12 stond intern bekend als Snow Cone.

Met dank aan: New Africa/Shutterstock

Als we naar Android 13 komen, weten we al dat de interne codenaam van Android 13 is Tiramisu. Het is dankzij een verbintenis gespot door CalyxOS security research engineer Chirayu Desai op de AOSP Gerrit. Voor degenen die het zich afvragen, Tiramisu is een Italiaans dessert met koffiesmaak. Volgens Wikipedia wordt Tiramisu meestal gemaakt van savoiardi, eidooiers, mascarpone, cacao en koffie.

Android 13: Top Nieuwe Functies (Gelekt)

Aangezien Google de eerste developer preview van Android 13 nog niet heeft uitgebracht, zijn details over de aankomende release op dit moment schaars. We kennen echter wel een paar weetjes, met dank aan rapporten van Wachten Mishaal Rahman, XDA’s Aamir Siddiqui, en Android Police’s Ryne Hager. Zoals altijd hebben we eerst consumentgerichte functies toegevoegd, gevolgd door op ontwikkelaars gerichte functies tegen het einde.

Panlinguale app-specifieke talen

Afbeelding met dank aan: XDA-ontwikkelaars

Codenaam Panlinguaal, Android 13 kan eindelijk de mogelijkheid bieden om talen per app in te stellen. Deze functie is ideaal voor polyglotten en maakt het handig om sommige apps in een specifieke taal te gebruiken. Je zou bijvoorbeeld Google Chrome in het Hindi kunnen gebruiken terwijl je met de rest van de telefoon in het Engels communiceert.

In tegenstelling tot apps die momenteel meerdere talen ondersteunen, hanteert Android 13 een uniforme aanpak, waarbij je app-talen voor verschillende apps kunt configureren onder de instellingen voor “Talen en invoer”. Volgens XDA’s verslag doen van, wordt de functie ook ingebakken op de pagina ‘App-info’.

Nieuw materiaal dat u kleurt

Materiaal jij, het op behang gebaseerde themasysteem, was een van de beste Android 12-functies. Het wordt echter geleverd met beperkte opties voor het aanpassen van de accentkleur. Als gevolg hiervan moeten gebruikers vertrouwen op apps van derden, zoals LWP+ om pas materiaal aan Je accentueert kleuren. Daar komt hopelijk verandering in met Android 13, als nieuw verslag doen van van Android-politie hints dat Google werkt aan het toevoegen van nieuwe stijlen voor dynamische thema’s.

Volgens het rapport kan Google toevoegen drie nieuwe kleurencombinaties naast de kleuropties die u momenteel krijgt. De vier themastijlen heten Tonaal (standaard in Android 12), Levendig, Expressief en Spritz. Levendig voegt meer pit toe aan de accentkleur, terwijl de Expressieve stijl gedurfde kleuren heeft en Spritz gaat voor een gedempte esthetiek.

Al deze stijlen nog steeds gebruik de accenten van je behang voor het kiezen van de kleur om uw apparaat een thema te geven. De implementatie achter de schermen is echter wat hen onderscheidt. Hoewel het nog steeds niet zo efficiënt is als de optie om je eigen accentkleur in te stellen, is het een stap in de goede richting.

See also  WhatsApp's New 'Safety in India' Hub Tells Users How to Stay Safe Online

Tik om het afspelen van media tussen apparaten over te zetten

Afbeelding met dank aan: Android Police

Volgens een recente Android-politie verslag doen van, Android 13 biedt mogelijk een functie voor mediatik om over te zetten. Het zou kunnen kunnen gebruikers mogelijk van media wisselen tussen uw telefoon en andere apparaten, vermoedelijk slimme luidsprekers. Van hoe het eruit ziet, zou de functie kunnen lijken op hoe je het afspelen van media naadloos kunt overbrengen van een iPhone naar HomePod. Het rapport speculeert dat het zou kunnen vertrouwen op NFC of UWB om het afspelen van media over te zetten.

Runtime-meldingen

Vanaf Android 13 is Google verwacht om runtime-machtigingen voor meldingen in te voeren. Met andere woorden, de apps zullen toestemming van de gebruiker moeten vragen voordat ze meldingen kunnen verzenden, net zoals andere machtigingen zoals locatie- en microfoontoegang tegenwoordig op Android worden afgehandeld. Het idee is om gebruikers te helpen een voorzichtige beslissing te nemen of ze meldingen van een app willen ontvangen. Zal dit het probleem met spammeldingen van Android oplossen? Tot op zekere hoogte, maar niet echt.

Afbeelding met dank aan: Android Police

Hoewel de functie je zou helpen om onmiddellijk meldingen te weigeren voor een malafide app waarvan je liever geen meldingen ontvangt, regelt het niet de apps die je ook belangrijke meldingen sturen. Dat is precies de reden waarom Google in 2017 meldingskanalen introduceerde met Android 8.0 Oreo. Hoewel de meeste apps zijn begonnen met het verzenden van meldingen via specifieke categorieën, blijven sommige apps die zich niet richten op Android 8.0 (API-niveau 26) het primaire meldingskanaal gebruiken voor zowel belangrijke meldingen als promoties.

Als een app meldingskanalen correct heeft geïmplementeerd, heb je de mogelijkheid om spammeldingen vandaag nog handmatig te blokkeren. En u kunt belangrijke meldingen blijven ontvangen. Kortom, als je die ene app voor het bezorgen van eten beu bent die je constant aanspoort om lekker eten online te bestellen, ga dan door onze gids om spammeldingen uitschakelen op Android om het voorgoed te stoppen.

Snellere toegang tot het scannen van QR-codes

Afbeelding met dank aan: Android Police

Dankzij de pandemie zijn we getuige geweest van wijdverbreide invoering van QR-codes. Variërend van betaalterminals tot restaurantmenu’s, QR-codes zijn nu bijna overal. Gezien de hernieuwde belangstelling, Met Android 13 heb je rechtstreeks toegang tot de QR-codescanner vanaf het vergrendelingsscherm van je telefoon. Daarnaast krijgt u ook een Quick Settings-tegel om eenvoudig toegang te krijgen tot de QR-codescanner.

Contactloze NFC-betalingen voor meerdere gebruikers

Een kleine wijziging in Android 13 zou het makkelijker maken om NFC-betalingen voor meerdere profielen te gebruiken. Tot nu toe is de optie om NFC-betalingen te doen alleen beschikbaar voor het primaire profiel. Als u echter iemand bent die uw telefoon deelt met een familielid en in een land woont dat NFC-betalingen heeft omarmd, is deze Android 13-functie waarschijnlijk goed nieuws voor u.

Opnieuw ontworpen audio-uitgangskiezer

Afbeelding met dank aan: Android Police

In een merkbare visuele verandering is Google naar verluidt de media-uitvoerkiezer in Android 13 opnieuw aan het ontwerpen. Uitvoerkiezer, niet te verwarren met de uitgebreide volumebalk, laat je schakelen tussen beschikbare uitvoerapparaten zoals Bluetooth-hoofdtelefoons of telefoonluidsprekers. Het lijkt op de Quick Settings-tegels van Android 12 (lees: ze zijn dik) en herbergt de apparaatnaam in de volumeschuifregelaar. Het is functioneel hetzelfde als Android 12, maar het zal worden vernieuwd om de consistentie in de interface te verbeteren.

See also  Android 13 Allows Users to Run Linux and Windows 11 on Pixel 6

Bluetooth LE-audio-ondersteuning

Onthoud wanneer Bluetooth SIG heeft LC3-codec aangekondigd met Bluetooth LE Audio op CES 2020? Het lijkt erop dat Android 13 Bluetooth LE Audio volledig omarmt. Volgens de AOSP Gerrit commit gespot door Mishaal Rahman, Google kan LC3-codec als optie toevoegen in de instellingen. Ter herinnering: de LC3-codec biedt een betere geluidskwaliteit in vergelijking met de SBC-codec, zelfs bij een 50% lagere bitsnelheid.

DNS via HTTPS-ondersteuning

Google introduceerde DNS-over-TLS met Android 9 Pie en de functie is sindsdien beschikbaar als “Private DNS”. Volgens de commit gespot door XDA-ontwikkelaars, Google is van plan om DNS-over-HTTPS (DoH) te ondersteunen op Android 13. Meest populaire webbrowsers, waaronder: Google Chrome en Firefox, heeft de afgelopen jaren DoH-ondersteuning geïntroduceerd. Het is ook mogelijk om schakel DNS-over-HTTPS in op Windows 11. Totdat Android 13 arriveert, kun je deze handleiding raadplegen op hoe DNS-over-TLS op Android in te schakelen.

De Android Resource Economy (TARE)

Volgens een verslag doen van van XDA-ontwikkelaars, introduceert Google mogelijk een nieuwe functie genaamd TARE – The Android Resource Economy. Afgaande op het rapport wil TARE: help apps efficiënt gebruik te maken van de beschikbare batterij sap in de telefoon.

“TARE introduceert “Android Resource Credits”, iets dat het best kan worden omschreven als een vorm van valuta die is gekoppeld aan het batterijniveau van het apparaat. Google “toekent” credits aan apps op basis van hoe leeg de batterij is, en apps kunnen deze credits vervolgens gebruiken als “betalingen” voor de mogelijkheid om taken uit te voeren,” stelt het rapport.

Bovendien kan TARE het aantal taken beperken dat een app kan plannen via de taakplanner en Alarmmanager beleid op basis van het batterijniveau. Zoals je misschien al geraden had, is dit een op ontwikkelaars gerichte functie en we zullen moeten wachten om meer te weten te komen over hoe de functie achter de schermen werkt.

Android 13 is om de hoek

Daar heb je het. Dat is alles wat we op dit moment weten over Android 13. In tegenstelling tot vorig jaar zal Android 13 geen radicale UI-wijziging in het besturingssysteem brengen. In plaats daarvan zal Google zich deze keer waarschijnlijk concentreren op het verfijnen van de interface naast incrementele toevoegingen. De eerste preview van de Android 13-ontwikkelaar is nu slechts een maand verwijderd en we zouden deze functies dan in actie kunnen zien. We zullen Android 13 in detail bespreken wanneer het aankomt, dus houd ons in de gaten voor meer informatie. Deel tot die tijd uw verwachtingen van Android 13 in de opmerkingen hieronder.

Related Posts