BenQ EW3880R review | TechRadar

Download BenQ EW3880R review | TechRadar for free

BenQ EW3880R review | TechRadar

Twee minuten beoordeling

We hebben de afgelopen jaren een aantal enorme pc-monitoren zien lanceren, maar de BenQ EW3880R, met zijn beeldverhouding van 21:9, is een van de breedste en meest interessante die momenteel worden aangeboden. Het 38-inch (37,5-inch zichtbare) scherm is geweldig aanwezig (voordat je het zelfs maar aanzet) met zijn subtiele bruine luidsprekerrooster en standaard. Het ziet eruit als iets dat bijna in een woonkamer zou passen.

Met een resolutie van 3.840 x 1.600 kan het een helder en gedetailleerd Windows-bureaublad weergeven en kunnen vier (tel ze) A4-vensters op volledig formaat naast elkaar worden geplaatst. Dit kan een grote productiviteitswinst zijn voor mensen die met meerdere documenten, browsers en vooral spreadsheets werken. We ontdekten echter dat het draaien van ons hoofd om van het ene uiteinde van het scherm naar het andere te kijken, een beetje vermoeiend voor onze nek kan worden. Toch is er een subtiele curve op het scherm die de hoeveelheid die uw oogbollen nodig hebben om opnieuw te focussen als ze heen en weer schuiven, vermindert, en dit helpt bij het kijkcomfort. Er is ook BenQ’s TÜV Rheinland-gecertificeerde anti-flikker- en blauwlichtfiltertechnologie waarvan wordt beweerd dat het oculaire vermoeidheid verder voorkomt. Uiteindelijk hebben we met veel plezier aan dit scherm gewerkt, maar het is meer ontworpen voor multimedia en productiviteit dan voor gaming.

Onze eerste gedachte, als we naar een scherm van deze vorm en grootte kijken, is dat het geweldig moet zijn voor dat laatste gebruik. Hoewel we onder de indruk waren van hoe de UHD-graphics en texturen van Far Cry 6 er op het scherm uitzagen, herinnerde de lage verversingssnelheid van 60 Hz ons er al snel aan dat dit niet geschikt is voor snelle actiegames en racers – als je gewend bent naar een van de nieuwere high-refresh gaming-schermen, zullen je ogen heel snel klagen over bewegingsonscherpte, beeldscheuren en overgeslagen frames.

Desalniettemin wil BenQ de videoprestaties van de EW3880R promoten en we waren zeker onder de indruk. Het 10-bits IPS-paneel is geweldig voor het bekijken van films, tv en video-inhoud in het algemeen, met name demorollen die zijn afgestemd op de oorspronkelijke resolutie van het paneel. Kleuren zijn helder en levendig, terwijl verlopen (zowel chromatisch als monochromatisch) vloeiend zijn zonder duidelijke stappen.

De contrastverhouding van 1.000: 1 en de helderheid van 300 nit zijn echter enigszins middelmatig. Details kunnen verloren gaan in bijzonder donkere en lichte gebieden. BenQ probeert dit aan te pakken met zijn HDRi-technologie (gesimuleerde HDR), maar eerlijk gezegd vonden we het meer een misser dan een treffer – het zou de beelden gemakkelijk kunnen verslechteren en de zaken verbeteren zelden. We zijn echter kieskeurig, aangezien de meeste filminhoud er over het algemeen goed uitzag. Houd er rekening mee dat je meestal een of andere vorm van brievenbusbalken aan de zijkanten van het scherm hebt, omdat zelfs zogenaamd native 21:9-inhoud (waarvan er genoeg is op streaming-sites zoals Netflix) niet altijd het hele paneel vult.

Bijzonder opmerkelijk zijn ook de ingebouwde luidsprekers van het scherm. Het grote rooster aan de onderkant helpt twee 3W-luidsprekers en een 8W-sub te verbergen. Dit zijn aanzienlijk superieure specificaties in vergelijking met andere multimediamonitoren, en dat is te zien: het geluid wordt luid en krachtig, de zangkwaliteit is geweldig, de bas is sterk en de hoge tonen blijven helder. Zeer indrukwekkend.

See also  Samsung Galaxy S21 FE 5G First Impressions: Riding the Wave

De gebruikelijke reeks monitoraanpassingen (en verbindingen) zijn beschikbaar om aan te sleutelen, maar we zijn zelden ver afgedwaald van de standaardinstellingen. Er wordt ook een afstandsbediening meegeleverd.

Als het een hogere verversingssnelheid had voor betere spelmogelijkheden, zou de EW3880R eerlijk gezegd briljant zijn, maar zelfs zonder is het fantastisch voor werk en spel, hoe dan ook. Het is duur, maar redelijk geprijsd in deze ultrabrede ruimte van 38 inch, en veel verzilverde informele computergebruikers zullen er dol op zijn.

(Afbeelding tegoed: Ditching)

Prijs en beschikbaarheid

De BenQ EW3880R-monitor is nu verkrijgbaar in de meeste grote markten en kost $ 1.050 / £ 1.030 / AU $ 1.799. Hoewel dat niet goedkoop is, is het een van de meer betaalbare 38-inch ultrawides, en in vergelijking met LG’s vergelijkbare 38WN95C (die aanzienlijk meer kost voor $ 1.750 / £ 1.350 / AU $ 2.199) of de Alienware AW3821DW ($ 1.950 / £ 1.565 / AU$2.499) lijkt de waardepropositie verbeterd. Houd er rekening mee dat de LG en Alienware 144Hz-schermen zijn, met een snellere pixelresponstijd (1 ms) en FreeSync- en G-Sync-compatibiliteit, waardoor ze aantrekkelijker zijn voor gaming.

Andere alternatieven zijn de 21:9-monitoren van Dell. Terwijl de U3821DW ($ 1.549 / £ 1.399 / AU $ 1.899) vergelijkbare specificaties biedt voor een hogere prijs, is er ook een nog grotere, 40-inch broer (de U4021QW) voor $ 2.099 / £ 2.049 / AU $ 2.639 voor degenen die hetzelfde aspect willen verhouding en prestaties op een nog groter scherm.

Ontwerp

Het paneel van de EW3880R is zo’n beetje iets dat zou passen in een moderne, compacte woonkamer, dankzij de bruine tint op het luidsprekerrooster onder het scherm en op de standaard. De standaard heeft echter de neiging om te schreeuwen dat het nog steeds een computermonitor in hart en nieren is, wat betekent dat het niet helemaal geschikt is om het middelpunt van een familiehuiskamer te zijn. Het hebben van een computermonitorstandaard heeft echter zijn voordelen. Het wordt geleverd met een aantal royale aanpassingen, waaronder –5º tot 15º kantelen, –15º tot 15º draaien en een hoogteverstelling van 120 mm.

Toegang tot de invoerpoorten is relatief eenvoudig dankzij de grote uitsparing aan de onderkant van het scherm aan de achterkant (dit kan worden afgedekt met een verwijderbaar paneel). Houd er rekening mee dat het netsnoer aan de linkerkant wordt aangesloten, wat problemen kan veroorzaken bij uw specifieke installatie als al uw stopcontacten zich aan uw rechterkant bevinden.

Het opzetten is eenvoudig dankzij het driedelige ontwerp: standaard, steel en paneel. Je hebt echter de meegeleverde inbussleutel en vier schroeven nodig om het paneel aan de stuurpen te bevestigen, omdat er geen snelontgrendelingssysteem is.

(Afbeelding tegoed: Ditching)

Functies

BenQ maakt veel ophef over zijn gesimuleerde HDR-functie genaamd HDRi. Dit kan worden geactiveerd via OSD-bedieningselementen, een knop rechtsonder op het luidsprekerrooster of de meegeleverde mini-afstandsbediening. Hij schakelt tussen drie modi: Cinema HDRi, Game HDRi en HDR. Met Windows HDR ingeschakeld, lijkt Cinema HDRi te verrassen door grote, belangrijke details en objecten van het scherm te verwijderen, vooral in heldere gebieden. Game HDRi is bedoeld om te voorkomen dat vijanden zich in schaduwen en hooglichten verbergen door gelokaliseerde duisternis en helderheid te verminderen door het contrastbereik te comprimeren en het maakt bijna een verschil.

See also  Apple Pages app review | TechRadar

De belangrijkste HDR-instelling zit ergens tussenin. Als je HDRi gebruikt met Windows HDR uitgeschakeld, krijg je een enorme puinhoop in heldere gebieden waar het moeilijk is om iets te zien. In donkere inhoud zou het net zo gemakkelijk alles in duisternis kunnen omhullen. Individuele ervaringen zullen variëren met verschillende inhoud, maar over het algemeen vonden we het een beetje een gimmick.

De afstandsbediening zelf is klein en zwart, waardoor je hem gemakkelijk kwijtraakt in een donkere kamer. Het werkt responsief zolang u het rechtstreeks op de IR-ontvanger in het midden van het luidsprekerrooster richt. Het heeft een directionele knop die de mini-directionele bedieningsknop aan de rechterkant van het scherm emuleert, plus individuele knoppen voor power, input, HDRi, nachtmodusvolume (ter bescherming tegen onverwachte, late nachtelijke explosies en geschreeuw), volume bedieningselementen en audiomodus.

Er is ook KVM-functionaliteit waarmee u uw toetsenbord en muis op de monitor kunt aansluiten en hun functionaliteit – en scherminvoer – kunt delen via de USB-C-verbinding. We zijn hier grote fans van, omdat we door lockdown regelmatig wisselen tussen thuiscomputer en werklaptop, en het eenvoudigweg verwisselen van een USB-C-kabel kan het overschakelen efficiënter maken.

BenQ benadrukt ook graag zijn oogcomfortfuncties. Deze omvatten de subtiele 2600R-curve om de belasting te verlichten die wordt veroorzaakt door het opnieuw scherpstellen van uw oogbollen wanneer u naar verschillende delen van de monitor kijkt. Er is ook TÜV Rheinland-gecertificeerde anti-flikkertechnologie en blauwlichtfiltering die, zoals we erkennen, ervoor hebben gezorgd dat het scherm comfortabel was om naar te kijken gedurende langere werkperioden.

Connectiviteit

Het kan een beetje lastig zijn om de naar beneden gerichte kabels in het midden van de achterkant van de monitor te bereiken als uw bureau zo is opgesteld dat het moeilijk is om de achterkant van het paneel te bereiken. Desalniettemin zijn er twee HDMI 2.0-poorten, DisplayPort 1.4, twee downstream USB-A 3.0-poorten en een USB-C-poort die DisplayPort en 60 W stroomvoorziening ondersteunt.

HDMI- en USB-C-kabels worden meegeleverd. Houd er wel rekening mee dat deze laatste vrij kort is, dus je pc of laptop moet dicht bij de monitor staan.

(Afbeelding tegoed: Ditching)

Prestatie

We vonden het geweldig om aan de BenQ EW3880R te werken. De mogelijkheid om vier A4-documenten op volledig formaat (en nog wat), enorme spreadsheets en grote grafische werkgebieden weer te geven, was een productiviteitsdroom – u hoeft zelden tijd en moeite te verspillen met schakelen tussen vensters, wat u ook doet. De Ultra HD-resolutie van 3.840 x 1.600 hield alles scherp en scherp reliëf. Het is gelijkmatig verlicht en alle oogcomfortfuncties, gecombineerd met het matte scherm, zorgden er echt voor dat onze ogen niet vermoeid raakten na langdurig werk. Houd er rekening mee dat als u enige vorm van nekletsel heeft, u pijn kunt ervaren door meer naar links en rechts te kijken dan u normaal zou doen.

We waren over het algemeen ook onder de indruk van de multimediale bekwaamheid. Het IPS-paneel ondersteunt 95% van de uitdagende DCI-P3-kleurruimte voor verbeterde nauwkeurigheid en we vonden dat multimedia-inhoud er bovengemiddeld uitzag in termen van vloeiende bewegingen en contrast. Liefhebbers kunnen echter klagen over de minder-dan-top-tier levendigheid en helderheid van kleuren. Spelen met de HDR-instellingen in Windows en op de monitor kan bepaalde inhoudstypen verbeteren, maar de resultaten kunnen snel van je af gaan als er te veel licht of donker op het scherm is, waardoor het al snel moeilijk wordt om iets te zien. Toch zijn we een beetje aan het muggenziften – video zag er over het algemeen erg goed uit en er waren vloeiende kleurovergangen (en monochromatische) overgangen met minimale strepen.

See also  AGM Glory 5G rugged smartphone review

Natuurlijk zul je vaak pilaarboxen (ook wel reverse letterboxing genoemd) met video zien, aangezien de meeste tv-programma’s en films niet standaard 21:9-formaat hebben. We waardeerden de 21:9-inhoud die beschikbaar is op Netflix en Amazon serieus, omdat deze het hele scherm zou kunnen beslaan. U zult echter merken dat veel video’s zwarte balken aan de zijkanten van het scherm achterlaten, omdat ze niet verder gaan dan een typische 16:9-breedbeeldresolutie. Toch waren we onder de indruk van hoe de pilaren van de pilaren voor het grootste deel bijna echt zwart bleven en niet te storend waren.

We wilden echt dat de EW3880R goed zou werken voor gaming, aangezien het uitzicht niet ver verwijderd is van een echte cockpit in een raceauto. We vonden het niet erg dat menu’s in games 21:9 niet ondersteunen, hoewel ze er een beetje raar uit kunnen zien met pilaren aan de zijkant. Tussenfilmpjes met echte brievenbusbalken aan de boven- en onderkant van het scherm werden een beetje vervelend, maar ze komen relatief zelden voor. Het belangrijkste is dat het gebruik van het hele scherm voor daadwerkelijke gameplay erg meeslepend kan zijn… vooral als je door de jungle van Far Cry 6 loopt.

De problemen manifesteren zich wanneer je betrokken raakt bij vuurgevechten of scènes met snelle en hectische bewegingen, aangezien de verversingssnelheid van 60 Hz en de bescheiden grijs-naar-grijze pixelresponstijd van 4 ms snel hun limieten tonen – bewegingsonscherpte is wijdverbreid, terwijl frames vallen en beeldscheuren gebeuren op een manier die veel gamers hebben ontwikkeld om ermee om te gaan. Hoewel we over het algemeen tevreden waren met de prestaties van Far Cry 6 vanwege het algemene trage tempo, als je van plan bent competitieve shooters of racegames te spelen, wil je misschien overstappen op een monitor met verversingsfrequenties van gaming-kwaliteit. Dat gezegd hebbende, kunnen flight sim-spelers en strategiegamers die profiteren van extra UHD-vastgoed er gewoon dol op zijn.

Een speciale vermelding verdient de sprekers. Er zijn twee 3W-eenheden plus een 8W-sub. Deze combineren om een ​​aantal van de beste audio te produceren die we hebben gehoord van elke monitor die we hebben getest. De getrouwheid en helderheid zijn goed, van bas tot hoge tonen, en ze worden indrukwekkend luid en pittig. Er is een reeks vrij standaard audiomodi beschikbaar om aan te sleutelen, maar ieders voorkeuren zullen daarvan verschillen.

Moet ik de BenQ EW3880R kopen?

(Afbeelding tegoed: Ditching)

Koop het als…

Koop het niet als…

[First reviewed January 2022]

Related Posts