Panda Free Antivirus review | TechRadar

Panda gratis antivirus is een eenvoudige Windows-malwarejager met een interessante bonus.

De app is sterk in scanopties, met meer keuzes dan sommige commerciële antivirussoftware. Realtime bescherming; controles op aanvraag; geplande scans; USB-sleutels optioneel gescand als ze worden geplaatst; er is zelfs de mogelijkheid om een ​​opstartbare scanner op een USB-sleutel te maken, die u kunt gebruiken om bestaande infecties van andere pc’s te verwijderen.

Je krijgt ook een VPN. Nou ja, zo ongeveer: er is geen keuze uit een locatie en een datalimiet van 150 MB per dag. Maar het kan erger zijn (de gratis niet-geregistreerde VPN van Avira beperkt je tot slechts 500 MB per maand), en de vergoeding kan voldoende zijn voor eenvoudige taken.

Er zijn een aantal andere tools en functies, waaronder een Dark Web Scanner die uw e-mailadres controleert om te zien of het in een datalek voorkomt. Maar als je goed kijkt, zijn ze net zo eenvoudig als de VPN (daarover later meer). Dit is slecht nieuws als je op zoek bent naar kracht, maar het kan aantrekkelijk zijn als je de te zware antivirus-apps beu bent en blij bent met de basisprincipes van het jagen op malware.

Panda Free Antivirus review | TechRadar

Opstelling

Het installeren van Panda Free Antivirus was niet moeilijk, maar we merkten onderweg een paar eigenaardigheden.

Zowat elke andere gratis antivirus host bijvoorbeeld zijn eigen downloads. Panda stuurde ons door naar een CNET-downloadsite, vermoedelijk een handige manier om wat geld te genereren.

Krediet: Panda-beveiliging

De advertenties van derden gingen door tijdens de installatie, toen het installatieprogramma het telefoonnummer van een ondersteuningsbedrijf liet zien en ons aanraadde te bellen bij pc-problemen.

Installatie voltooid, het installatieprogramma vroeg ons om te registreren met een e-mailadres. Het goede nieuws is dat Panda een ongewoon ontspannen benadering van registratie hanteert en ons in staat stelde de app te gebruiken zonder te bevestigen dat het adres echt was.

Het slechte nieuws is dat toen we ons e-mailadres bevestigden en een wachtwoord kozen, de site ook om onze naam, geboortedatum, telefoonnummer en adres vroeg. Gelukkig konden we dat formulier met een tik op de knop ‘Niet nu’ sluiten. Onze gok is dat het af en toe zal terugkeren. En zelfs als dat niet zo is, maakt het feit dat Panda gebruikers om zoveel gegevens vraagt ​​een slechte indruk bij ons.

Krediet: Panda-beveiliging

Koppel

De interface van Panda valt meteen op door zijn achtergrond in bureaubladstijl. Dit ziet er goed uit, maar creëert onmiddellijk een bruikbaarheidsprobleem. De app heeft twee rijen knoppen voor verschillende functies, maar Panda laat zoveel vrije ruimte over aan de foto, dat de tweede rij knoppen uit het zicht is. Je moet naar beneden scrollen om toegang te krijgen tot alles.

Er is nog een kleine ergernis in een regelmatig bijgewerkte banner onderaan het dashboard, met links naar verschillende blogposts op de Panda-site. We vonden een ‘Toon Panda News’-schakelaar in Instellingen en zetten deze uit, in de hoop dat dit zou helpen; maar nee, het maakte helemaal niets uit. (We hebben de ondersteuningssite van Panda gecontroleerd om erachter te komen wat ‘Show Panda News’ zou moeten doen, maar konden het nergens vinden. Geen bemoedigend begin.)

See also  Thunder Tier One Review: Realistic Tactical Top-Down Shooter From PUBG Makers

De hoofdinterface werkt in ieder geval goed. Functies zijn gegroepeerd in tien knoppen (Scannen, VPN, Ondersteuning enzovoort); als u uw muiscursor over een knop beweegt, wordt een bijschrift weergegeven, dat u eraan herinnert wat het doet; als u op een knop klikt, gaat u naar dat gebied, waar een knop Terug u terugbrengt naar het hoofddashboard wanneer u klaar bent. Het is niet perfect – te veel knoppen openen gewoon een browsertabblad in plaats van iets lokaals te doen – maar we vonden het redelijk gemakkelijk te gebruiken.

Krediet: Panda-beveiliging

Zelfbescherming

Malware probeert soms een antivirus uit te schakelen voordat een volledige infectiepoging wordt gestart, dus het is belangrijk dat elke beveiligingsapp zichzelf kan verdedigen.

Het testen van Panda’s zelfbescherming bracht een aantal kwetsbaarheden aan het licht. Eén aanval heeft met succes een deel van Panda’s realtime bestandsscansysteem uitgeschakeld, waardoor we schadelijke bestanden kunnen downloaden zonder detectie. De tweede verwijderde effectief alle beschermende lagen van Panda, waardoor malware kon doen wat het wilde.

Voor deze exploits was een aanvaller nodig die u overhaalde om een ​​kwaadaardig script of macro op uw systeem uit te voeren, met beheerdersrechten. Een veelvoorkomend voorbeeld kan zijn via een spam-e-mail, met tekst die u overhaalde om een ​​bijgevoegd Office-document te openen en vervolgens een ingesloten macro uit te voeren.

We hebben onze bevindingen gerapporteerd aan Panda. Het bedrijf zei dat deze beveiligingsfouten: ‘alleen kunnen worden misbruikt door malware die beheerdersrechten heeft verhoogd en niet is gedetecteerd door een van onze technologieën (handtekeningen, cloud, heuristiek, contextuele routines, gedragsbescherming, …).’ Panda zei ook dat het ‘nota had genomen’ van onze suggestie voor een oplossing, maar zich niet verplichtte om het toe te passen.

Hoewel het waar is dat deze aanval niet vaak lukt, is de realiteit dat de meeste antivirusconcurrenten zichzelf veel beter kunnen beschermen. 90% en meer blokkeert eenvoudigweg onze aanvallen, zodat ze geen effect hebben. Kaspersky en Trend Micro gaan verder en herkennen de aanvallen als kwaadwillende acties en doden onze testtool onmiddellijk, zodat het niets anders probeert. Panda ziet er in vergelijking zwak uit.

Krediet: Panda-beveiliging

Antivirus

Panda Free Antivirus heeft verschillende scanopties. Een Critical Area-scan controleert de meest geïnfecteerde delen van een pc in ongeveer vijf minuten; de aangepaste scan inspecteert alleen de bestanden of mappen die u opgeeft; en de volledige systeemscan controleert natuurlijk alles.

Als dat niet genoeg is, kunt u ook meerdere geplande scans instellen. Deze beginnen met een Critical Areas, Full System of Custom scan, maar je kunt ook bepaalde mappen of bestandstypes uitsluiten (handig om scans te versnellen).

We merkten een ongebruikelijke omissie op. Panda Free Antivirus integreert niet met Explorer, dus als u met de rechtermuisknop op een bestand of map klikt, krijgt u geen optie ‘Scannen met Panda’. De enige manier om een ​​specifiek item te controleren, is door de app handmatig te openen, de aangepaste scan te kiezen en handmatig een map te selecteren. Dat is een gedoe dat we nergens anders zien.

See also  Human Web Series Review: Shefali Shah Pulls the Strings in Hotstar’s Overambitious Machiavellian Drama

De scantijden waren redelijk tijdens het testen. Panda Free Antivirus controleerde onze 50 GB aan uitvoerbare testbestanden in 39 minuten voor de eerste scan, binnen het bereik van 15-50 minuten dat we doorgaans zien. Er is enige optimalisatie voor volgende scans en Panda deed er 24 minuten over voor scan #2. Anderen gaan echter verder: Bitdefender controleert alleen nieuwe en gewijzigde bestanden, en in een recente recensie werd de tweede scan in minder dan een minuut voltooid.

Krediet: Panda-beveiliging

Bescherming

De Real-World Protection Test van AV-Comparatives is een uitgebreide benchmark die 17 top antivirus-engines vergelijkt met de nieuwste malware.

Panda scoorde goed in de Rapport juli-oktober 2021, waarmee hij de tweede plaats behaalde als een van de slechts drie leveranciers die 100% van de testbedreigingen blokkeerde (Trend Micro en Norton waren de anderen.)

Er is een potentieel probleem in Panda’s relatief hoge aantal valse positieven: 25, de op één na hoogste in het rapport. Dat is belangrijk, want het is veel gemakkelijker om alle bedreigingen te blokkeren als je elk proces stopt dat er enigszins verdacht uitziet. De meeste bedrijven zijn veel nauwkeuriger in hun targeting; Kaspersky bereikte de 4e plaats en blokkeerde 99,9% van de bedreigingen, maar zonder valse positieven; Avast blokkeerde ook 99,9% en had er maar twee.

Panda is momenteel niet getest bij SE-Labs of AV Test, dus we konden geen bevestiging krijgen van de scores van AV-Comparatives.

Ransomware en anti-phishing

Meestal testen we antivirus door te controleren hoe het omgaat met onze eigen aangepaste ransomware. Dat is hier minder belangrijk, omdat Panda zegt dat zijn gratis software geen volledige bescherming tegen ransomware biedt. We hebben het hoe dan ook op de proef gesteld en het bedrijf bleek volkomen gelijk te hebben: Panda Free schonk geen aandacht aan onze dreiging en stond het toe om duizenden documenten met succes te versleutelen.

Dit betekent niet dat Panda geen ransomware kan blokkeren – zoals we hierboven vermeldden, blokkeerde de engine 100% van de bedreigingen in een recent AV-Comparatives-rapport – maar het heeft niet zoveel bescherming als de betaalde edities. En dat is geen grote verrassing. Hoewel commerciële producten van Bitdefender, Kaspersky en Trend Micro allemaal onze testransomware hebben gedetecteerd en geblokkeerd, hebben de gratis producten van Avast en Avira het ook gemist.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

We probeerden ook toegang te krijgen tot een reeks kwaadaardige URL’s, met gemengde resultaten. Panda heeft opnieuw goed werk verricht door gevaarlijke downloads te spotten toen ze onze harde schijf bereikten. Het blokkeerde echter geen bedreigingen op URL-niveau, waardoor we werden blootgesteld aan phishing-sites of andere browsergebaseerde gevaren.

Krediet: Panda-beveiliging

VPN

Panda Free Antivirus bevat een eenvoudige gratis VPN. Het wordt aangedreven door het uitstekende Hotspot Shield, wat goed is; maar het staat je niet toe om een ​​locatie te kiezen (het maakt altijd verbinding met de dichtstbijzijnde server), en je bent beperkt tot 150 MB aan data per dag, wat behoorlijk slecht is.

See also  Insta360 Go 2 Review: Small Wonder

Panda’s VPN-app heeft bijna geen functionaliteit. Vergeet het wijzigen van protocollen, split tunneling, ‘automatisch verbinden bij toegang tot onveilige wifi’ of iets dergelijks: alles wat Panda kan doen is optioneel verbinding maken wanneer Windows start, en vervolgens verbinding maken of loskoppelen wanneer u op de knop drukt. Dat is het echt.

Het zal in ieder geval heel goed ontworpen zijn eronder, dachten we, betrouwbaar en veilig in gebruik? Uh nee. We ontdekten dat het in sommige extreme situaties mogelijk was dat de VPN-verbinding van Panda uitviel en uw verkeer onbeschermd was, terwijl die app nog steeds een geruststellend ‘Verbonden’-bericht weergaf, alsof alles veilig was.

Zet het allemaal bij elkaar, en hoewel het misschien handig kan zijn om een ​​VPN in de buurt te hebben als je Panda Free Antivirus toch installeert, heeft niemand er veel aan.

Als u op zoek bent naar antivirus met een gratis VPN, ondersteunt Avast One Essential ook slechts één locatie, maar deze keer krijgt u een royale 5 GB aan data per week. Als alternatief geeft het gratis abonnement van ProtonVPN je locaties in de VS, Nederland en Japan, en heeft het helemaal geen datalimieten.

Functies

Panda Free Antivirus bevat een handvol bonusfuncties voor privacy en beveiliging.

Een Dark Web Scanner controleert of uw e-mailadres is opgenomen in eventuele datalekken. Dat is de moeite waard om te weten, maar de service is beperkt tot het controleren van e-mails en kan alleen het adres gebruiken dat u hebt ingevoerd bij het registreren van uw Panda-account. Ondertussen kan iedereen meerdere e-mailadressen en telefoonnummers controleren op Ben ik gepwnd? gratis.

Vooral voor ervaren gebruikers is de Process Monitor interessanter. Het controleert wat Windows-processen online doen en kan alle URL’s weergeven die ze recentelijk hebben geopend. Als een app er verdacht uitziet, of als je nieuwsgierig bent naar wat een proces online doet, kun je de webactiviteiten ervan met een paar klikken controleren. En als het proces een probleem lijkt, kun je Panda zelfs vragen om zijn toekomstige internetverbindingen te blokkeren.

Ten slotte maakt een USB Protection-tool het mogelijk om USB-sleutels te ‘vaccineren’ om de kans op infectie door autorun-malware te verkleinen. USB-sleutels zijn tegenwoordig niet de meest waarschijnlijke vector voor een virusaanval, en deze ‘vaccinaties’ garanderen sowieso geen bescherming. Toch is dit een ongebruikelijke functie die uw veiligheid een klein beetje zou moeten verbeteren, en we zijn blij om te zien dat deze bij het pakket wordt geleverd.

eindoordeel

Panda Free Antivirus handelt de basis goed af en detecteert en verwijdert gemakkelijk malware. Maar het heeft ook een tekort aan functies, zonder bescherming tegen gevaarlijke URL’s, en heeft kwetsbaarheden waardoor sommige functies door een aanvaller kunnen worden uitgeschakeld. Blijf zoeken – er zijn veel betere gratis antivirusprogramma’s.

We hebben ook gewezen op de beste antivirus

Related Posts